Litecoin on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Litecoin toimii hyvin samankaltaisesti kuin tunnettu ja paljon käytetty Bitcoin. Joskus voidaankin kuulla sanottavan, että Litecoin on Bitcoinin pikkusisko. Litecoin eli LTC on Bitcoinin ohjelmakoodiin perustuva kryptovaluutta, jonka on keksinyt sovelluskehittäjä Charlie Lee. Litecoin on nähnyt päivän valon vuonna 2011 ja on siitä asti ollut yksi tunnetuimmista kryptovaluutoista. 

Vaikka tänäkin päivänä kryptovaluutat ovat monelle vieraita ja täysin tuntemattomia, on niiden käyttöön kuitenkin hyviä syitä. Moni uskookin kryptovaluuttojen olevan tulevaisuuden valuutta. Kysymyksessä oikeasti on vertaisverkko, jossa jokainen itse hallitsee aina omistamiaan virtuaalisia rahoja. Kun siirrämme Litecoineja, ei ole tarvetta erillisiä välikäsiä. Siirroissa luotetaan järjestelmän sijaan toimijoihin, jotka pitävät tätä vertaisverkkoa pystyssä. Tämän lisäksi, Litecoineja lasketaan liikkeelle vain hallitusti, eikä niitä ole koskaan liikkeellä enempää kuin 84 miljoonaa, kun taas eurot voivat helposti kokea inflaation.

Mistä Litecoineja saadaan? 

Kätevimmin saat ostettua Litecoineja  nettipörssin kautta, jossa niitä myydään. Pörssissä sekä myydään, että ostetaan niin Litecoineja, Dogecoineja, Ethereumia, kuin montaa muutakin kyptovaluuttaa. Päivän hinta määräytyy aina kysynnän ja tarjonnan perusteella, joten Litecoin arvo voi vaihdella suurestikin. Halutessasi voit tehdä myös ostotilauksen pörssiin, kun hinta on sinulle sopiva. On olemassa myös palveluja, joissa voidaan ostaa suoraan Litecoineja päivän hinnalla, ja sitten ne voidaan vaihtaa suoraan  euroihin, bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. On hyvä muistaa huomioida, että siirrossa aina pieni osa maksetaan louhijoille, jotta nämä saavat virikkeen lisätä maksu lohkoketjuun. Vuodet 2018 ja  2019 ovat olleet tasaista kasvun aikaa Litecoinin käytön yleistymisessä, jolloin yhä useammat palvelut alkoivat tarjoamaan Litecoineja maksuvälineenä. 

Litecoinia syntyy markkinoille siis tehokkailla tietokoneilla tehdyn louhinnan myötä. Louhimis prosessissa tietokone ratkaisee paljon erilaisia algoritmeja. Kun tietokone on ratkaissut hankalan algoritmin,  syntyy silloin uutta kryptovaluuttaa. Litecoinin louhinnassa käytetään samaa Proof of Work (PoW) algoritmia, kuin edeltäjänsä Bitcoin valuutan louhinnassa. 

Siirtokustannukset 

Transaktiokustannukset ovat haaste kaikille markkinoilla oleville kryptovaluutoille. Digitaalisen valuutan perusperiaatteena on ollut tarjota parempi vaihtoehto perinteiselle pankkijärjestelmälle, jonka käyttäminen on usein kallista. Vuoden 2011 lanseerauksen jälkeen Litecoin on pystynyt tarjoamaan todella matalat transaktiokulut, joka on luonnollisesti mahdollistanut sen kasvun.

Tänä päivänä vielä näyttää siltä että perinteiset  pankkipalvelut/ maksut tulevat olemaan vielä pitkään tarjolla kryptovaluuttojen rinnalla. On kuitenkin helppo kuvitella, että jossain vaiheessa kryptovaluuttojen käyttäjät tulevat toivomaan kryptovaluutaltaan maksuverkon lisäksi paljon muutakin. 

Litecoinin ja Bitcoinin erot

Vaikka Litecoin ja Bitcoin ovat melko samanlaisia, löytyy näistä kuitenkin merkittäviä eroja. 

Suurin ero näiden kahden välillä on nopeus. Litecoinin lohkojen käsittelyajat ovat huomattavasti paljon nopeampia kuin Bitcoinin. Yhden Bitcoin-lohkon käsittely vie noin  10 minuuttia, kun taas yhden Litecoin lohkon käsittelyyn kuluu vain noin 2,5 minuuttia. Tästä voimme laskea että Litecoin on neljä kertaa nopeampi kuin Bitcoin.

Aiemmin  jo mainittiin että Litecoineja on markkinoilla rajallisesti, maksimissaan 84 miljoonaa. Bitcoinilla maksimimäärä on huomattavasti pienempi, vain 21 miljoonaa. Litecoinien suurempi  markkina tarjonta voi vaikuttaa sen hintaan, nimittäin ajamalla sitä alaspäin.

Myös valuuttojen käyttötarkoitukset eroavat toisistaan. Litecoinin kehittäjä Charlie Lee on useasti kertonut erilaisissa haastatteluissa että yhtenä pääpyrkimyksenä oli luoda Bitcoinin kaltainen kryptovaluutta, joka kuitenkin soveltuisi huomattavasti paremmin pienten rahasummien siirtoon. Siispä Litecoinista tuli nopeammin skaalautuva , ja se voi suorittaa 56 transaktiota sekunnissa, kun taas Bitcoin pystyy vain suorittamaan 7. Bitcoinin tehtävänä onkin ollut ennemmin toimia arvon säilyttäjänä, kuin varsinaisen vaihdon välineenä.